Vad är ischias?

Ischias eller ischiassmärtor är ett begrepp som används för symtom för strålning ned i benet. Ischiasnerven däremot är kroppens längsta och tjockaste nerv (lillfingertjock!) och går hela vägen från nedre delen av ryggen, genom bäckenet, baksida lår, underben och ut i tårna. När nerven är irriterad eller klämd känns strålningen förbi knät.

Vad kan man då göra åt ischiassmärtor?
Behandling anpassas beroende vad som föranlett smärtan. Man vill både lindra symtomen och behandla orsaken. Olika behandlingsmetoder som används tillsammans eller var för sig är: smärtdämpande eller antiinflammatorisk medicin, kiropraktik eller naprapati, lätt träning, rörlighetsträning, massage. Om ischiasen hör ihop med diskbråck som inte går över av behandling kan ibland operation hjälpa.

Vissa patienter känner en nästan omedelbar förbättring av en behandling hos kiropraktor vid ischiasbesvär. För många kan det ta flera och hos vissa kan känslan ta månader att bli av med. Detta beror ju förstås på orsaken till ischiassmärtor men också faktorer som påverkat läkeprocessen.

Kan man massera bort ischiassmärtor? Att massera säte, lår och underben kan ge lindring. Särskilt om det är just sätesmuskler som ger den strålande smärtan. Här är det dock viktigt att lyssna på kroppen! Får du mer ont eller mer strålning vid beröringen? Då hjälper inte massage. Men misströsta ej! Det finns olika tekniker att prova för symtomlindring.

Om du vet med dig att du får ischiassmärtor periodvis är det en god idé att träna och gå på förebyggande behandling.

Välkommen att boka din tid, vi hjälper dig med din smärta!